T'Boli huis

Wie zijn de T'boli's

Het kleurrijke T'Boli volk bewoont, als grootste van de zes oude inheemse stammen, de B'laan, Maguindanao, Ubo, Manobo en Kalagan in de afgelegen bergen in het uiterste zuiden van de  Filipijnen, de paradijselijke omgeving van Lake Sebu op het eiland  Mindanao.

Dit kleurrijke volk heeft toekomst!

De oude volken die al zo'n 1200 jaar in dezelfde streek woonden waren  jagers zij  zijn veel van hun grondgebied kwijtgeraakt. Voornamelijk door naïviteit, gastvrijheid, onwetendheid en kortzichtige materiële verlokkingen van de multinationals in de jaren ’60. Toen ze hun grondgebied kwijt raakten moesten  ze zien te overleven als landbouwer in een ruig berggebied.

Nu in 2020 zijn de veranderingen merkbaar. Door de scholing met name door de Santa Cruz Mission Schools gegeven, tot en met  Highschool en College, verandert de onderdanige houding van deze inheemse bergbewoners. Jonge mensen ontwikkelen zich en zijn actief o.a. op  facebook. Door de aanwezigheid van de vele motoren (gehuurd  of eigendom) die als taxi dienen komen de bergbewoners steeds meer uit hun isolement en is het mogelijk werk verder van huis te vinden.

Doordat de mensen nog steeds niet in hun dagelijkse levensbehoeften kunnen voorzien vertrekken veel jonge mensen, v.n.l. jonge vrouwen  naar Koeweit, Bahrein e.a. Veel gezinnen vallen hierdoor uit elkaar en wordt de zorg voor de kinderen bij de grootouders neergelegd.

De zorgen binnen vele families zijn groot ook doordat  ouders vaak jong overlijden en de kinderen binnen de familie worden opgevangen. Het minimale schoolgeld  is voor velen nog moeilijk op te brengen en is sponsoring van deze kinderen hard nodig. Zonder sponsoring is onderwijs voor de aller armsten uitgesloten.

Deze kinderen hebben u echt nodig!

Hoe leven de T'Boli's

Een doorsnee TBoli familie bewoont een hut met 8-10 personen. Grootouders, ouders, kinderen en vaak nog aangetrouwde en aangenomen kinderen. Zij wonen en slapen veelal in de zelfde ruimte. Als er een nieuwe woning gebouwd wordt zie je gelukkig dat ouders en kinderen, door middel van dunne wandjes, eigen slaapruimte krijgen. Ook de kookruimte, kleine hout vuurtjes, ziet men steeds meer buiten het huis i.v.m. rook ontwikkeling en brandgevaar.

Doordat de rijst productie genoeg oplevert  en de landbouwproductie gestimuleerd door de SCMS, toeneemt is het eetpatroon aan het veranderen. Naast rijst en cassave worden er meer groentes gegeten. Ieder jaar wordt op alle scholen een maand lang aandacht besteed aan voeding. De laatste dagen wordt er gekookt en worden de maaltijden beoordeeld.      

Bevolking Kinderen

Hoe ziet het leven van de kinderen eruit?

Het is verrassend om te zien hoe gelukkig de kinderen zijn. Dan hebben we het over kinderen tot ongeveer 10 jaar!
Met stralende gezichtjes kijken ze je onbevangen aan. Eigenlijk uitdagend!

Ze zijn altijd in voor een geintje.

Speelgoed en een luxe slaapkamer met knuffels is hun onbekend. Slapen op een matje zonder pyama doen ze allemaal!

Locatie van de T'boli's