De T'Boli's leven in hun cultuur

De T'Boli's leven in hun cultuur

Is het dagelijkse leven voor sommige mensen erg moeilijk, toch zullen ze iedere gelegenheid aanpakken om in hun prachtige kleding muziek te maken en hun oude dansen ten uitvoer te brengen. Ieder jaar in september is er het grote Lemlunay festival. Was het eerst een feest voor de T'Boli's, nu is het een feest voor vele mensen die rond het meer Lake Sebu wonen.

Voor ons, westerlingen, zijn de dansen onbegrijpelijk. Oude verhalen op symbolische wijze uitgebeeld. In 2011 tijdens het feest van het 50jarig bestaan namen de dansen een belangrijke plaats in. Het was geweldig te zien hoe de choreografie is vergroot.

Gong

Door activiteiten van het bureau toerisme wordt er hard gewerkt om het toerisme rond het meer van Lake Sebu te promoten en maken ze veel reclame met behulp van de dansgroepen.  

De oeroude gongs die nog steeds bespeeld worden. Wie gongs had was in 'vroegere' tijden rijk!!

Tijdens de dansoptredens wordt gespeeld op holle bamboe en is een lust om de fanatieke spelers te zien trommelen. 

Cultuur gitaar

Deze vrouw in haar prachtige zelfgeborduurde blouse met witte paletten en gordel met rinkelende koperen belletjes bespeeld een originele eigen gemaakte gitaar.

Trommel

Tijdens ons eerste bezoek in 1995 speelde deze jongeman al op een fantastiche wijze op zijn trommel. Toen klemde hij de trommel tussen zijn blote voeten...
Maar zijn spel was steeds vol overgave!

In 2012 is hij overleden.
Daarmee verloor de SCMS een enthousiast medewerker in de ontwikkeling van de landbouw.

Cultuur dans

Een speciale dans met een bijzonder hoofddeksel.
Het jakje wat deze vrouw aan heeft is bijna helemaal voorzien van witte paletjes.

Dat  moet ongelooflijk warm zijn in dit klmaat.
De bewegingen en het voetenwerk zijn de belangrijkste onderdelen van de dans.

Cultuur jeugdgroep dans

De laatste avond van ons bezoek in 2006 was verrassing voor ons.

Een optreden van de jeugdgroep. Elke keer als we op bezoek waren genoten we van hun muziek en dansen en drongen er op aan om dat niet verloren te laten gaan.
En hier zie de vooruitgang: een junior dansgroep. Wat deden ze hun best!

Het is een kleine groep, kinderen van ouders die goed onderwijs hebben gehad. Zij stimuleren de kinderen om te leren en ook hun cultuur niet te vergeten.